Urval av pågående aktiviteter inom SESAM

Vi utvecklar inrapporteringen av sedimentdata till datavärdskapet

Det finns en stor utvecklingspotential för att öka mängden data i datavärdskapet för miljögifter, vi har identifierat följande utvecklingsområden där vi kommer att genomföra insatser under 2025:

  • Resultat från undersökningar borde kunna rapporteras in automatiskt direkt från labbet in i datavärdskapet.
    SGU och Naturvårdsverket arbetar just nu med detta och planen är att inrapporteringen ska kunna automatiseras genom att standardisera labbens rapporteringsfunktion. Funktionen är i första läget tänkt för statligt finansierade sedimentundersökningar.

  • Data från alla statligt finansierade sedimentundersökningar borde inrapporteras till datavärdskapet.
    Naturvårdsverket kommer att driva på arbetet med att få in data i datavärdskapet från statligt finansierade sedimentundersökningar genom att börja villkora om inrapportering i sina bidragsbeslut.

  • Värdefull data från äldre/tidigare sedimentundersökningar borde finnas i datavärdskapet.
    Data från tidigare sedimentundersökningar har också ett stort värde för ökad regional och nationell överblick. Tyvärr finns de i nuläget oftast bara i rapporter eller andra dokument hos bland annat Länsstyrelsen och i databasen EBH-stödet. Därför kommer Naturvårdsverket och SGU att påbörja ett pilotprojekt med att överföra data från tidigare sedimentundersökningar till datavärdskapet för miljögifter. Resultaten kommer att ligga till grund för det fortsatta arbetet med att få in sådana sedimentdata i datavärdskapet.


Läs mer om datavärdskapet här.

Vi kartlägger nya och potentiella åtgärdsmetoder för förorenade sediment

Under 2025 kommer SESAM att genomföra en kartläggning av potentiella nya åtgärdsmetoder för förorenade sediment. Syftet är att öka och sprida kunskapen om nya och mer hållbara åtgärdstekniker.     

Vi testar metodiken för inventering och undersökning av förorenade sediment

I samband med att verifierande fältundersökningar genomförs av länen gör också SESAM en fallstudie där två förorenade sedimentområden med olika komplexitet och föreningssituation undersöks. Avsikten är att utveckla metodiken som håller på att tas fram för verifierande undersökningar och därmed kunna stötta länen i att genomföra undersökningarna på ett effektivt och enhetligt sätt. SGU är drivansvariga för fallstudien som genomförs under 2025.

Vi vägleder om inventering och riskbedömning av förorenade sediment

Arbetet med att utveckla vägledningsmaterial i form av rapporter, webbsidor och webbinarier pågår för såväl inventering som riskbedömning.

En rapport som beskriver de inledande stegen vid inventering av förorenade sediment har publicerats och just nu planeras för Länsstyrelseträffar och webbinarier för att sprida kunskap om och samla in erfarenheter från metodiken. På Naturvårdsverkets webb ges också tillsynsvägledning om inventering av förorenade sediment.

Inventeringsmetodik förorenade sediment. Metodik för inventering och prioritering. SGI Vägledning 11, 2024.

En serie rapporter med vägledning om riskbedömning håller på att tas fram. Rapporterna kommer att ta upp den övergripande processen, regler och tekniskt utförande vid bedömning av risk för spridning och effekter i miljön. En första rapport om bakgrundshalter och tillståndsbaserade bedömningsgrunder har publicerats.

Bakgrundshalter i sediment. Begrepp, undersökningsmetoder och tillståndsbaserade bedömningsgrunder. SGI Vägledning 10.

Faktablad om olika ämnen och ämnesgrupper tas också fram och är tänkta att publiceras efterhand som de blir färdiga.

Vi har genomfört provtagningar av sediment i Vättern

SGU har genomfört provtagningar av sediment i Vättern och rapporten kommer att publiceras under 2025.