Start › Om förorenade sediment › Vem gör vad?
Det kan vara många inblandade i frågor kring förorenade sediment. Nedan beskrivs kortfattat olika myndigheters och andra aktörers ansvarsområden.
Naturvårdsverket ansvarar för flera olika miljöområden där förorenade sediment berörs, såsom förorenade områden, kretslopp och avfall, miljöövervakning och miljöforskning.
Vi hanterar frågeställningar som berör t.ex.
Myndigheten har ett särskilt ansvar för sju av miljökvalitetsmålen, relevant i detta sammanhang är främst ansvaret för målet Ett rikt växt- och djurliv. Läs mer på Naturvårdsverkets webbplats.
Havs- och vattenmyndigheten (HaV) arbetar på regeringens uppdrag för bevarande, restaurering och hållbart nyttjande av sjöar, vattendrag, hav och fiskeresurserna.
Vi hanterar frågeställningar som berör t.ex.
Myndigheten har ett särskilt ansvar för miljökvalitetsmålen Ingen övergödning, Levande sjöar och vattendrag och Hav i balans samt levande kust och skärgård. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens webbplats.
Statens geotekniska institut (SGI) arbetar med förorenade sediment inom ramen för vårt ansvar för forskning, utveckling av teknik, kunskapsuppbyggnad som rör förorenade områden samt stöd till andra myndigheter och kommuner.
Vi hanterar frågeställningar som berör t.ex.
Sveriges geologiska undersökning (SGU) är myndigheten för frågor om landets geologiska beskaffenhet och mineralhantering.
Vi hanterar frågeställningar som berör t.ex.
Länsstyrelserna lyder under förordningen (2017:868) med länsstyrelseinstruktion. Länsstyrelsen ansvarar för den statliga förvaltningen i länet, och ska arbeta för en regional utveckling som främjar miljö, tillväxt och goda levnadsvillkor. Däribland ska länsstyrelserna verka för att generationsmålet och miljökvalitetsmålen får genomslag i den lokala och regionala samhällsplaneringen och i det regionala tillväxtarbetet.
Vi hanterar frågeställningar som berör t.ex.
Sveriges kommuner har främst fyra ansvarsområden när det gäller förorenade områden.
Sveriges kommuner hanterar frågeställningar som berör t.ex.
När det finns en verksamhetsutövare med en pågående verksamhet som har orsakat eller orsakar föroreningen gäller Polluter Pays Principle (PPP, på svenska ungefär ”förorenaren betalar”), enligt 10 kap. miljöbalken. Det vill säga att verksamhetsutövaren är ansvarig för att undersöka och efterbehandla ett förorenat område. Under vissa förhållanden kan även en fastighetsägare göras ansvarig. Finns det flera ansvariga verksamhetsutövare svarar de tillsammans, så kallat solidariskt ansvar.
Verksamhetsutövare med nedlagd verksamhet men med ett konstaterat ansvar, har ett ansvar att undersöka och efterbehandla ett förorenat område, men beroende på när verksamheten avslutades kan ansvaret skrivas ner. Är det fråga om nedlagd verksamhet bör utgångspunkten vara förhållandena vid den potentiella förorenande processens nedläggning och om verksamheten vid denna tidpunkt var tillstånds- eller anmälningspliktig.
SGF har en särskild sektion om förorenade områden som innefattar förorenade sedimentområden. SGF håller kurser, tar fram handböcker och driver utvecklingsprojekt.
SGF anordnar kurser för certifierad miljöprovtagning av jord, grundvatten, sediment och ytvatten:
SGF har också tagit fram Åtgärdsportalen, en webbportal för efterbehandlingsåtgärder (www.atgardsportalen.se) där det finns sidor om förorenade sediment.