Start › SESAM – Sedimentsamverkan mellan myndigheter › Miljömålsrådsåtgärd 1 och 2
Regeringen har inrättat Miljömålsrådet som en plattform för fler åtgärder och ett intensifierat arbete på alla nivåer i samhället för att nå Sveriges miljömål. Miljömålsrådet presenterar den 1 mars varje år åtgärder som myndigheterna åtar sig att genomföra för att öka takten i arbetet med att nå miljömålen.
Inom myndighetssamverkan om förorenade sediment har två så kallade Miljömålsrådsåtgärder har utförts (MMRÅ1 och 2 ). Vissa av de behov som lyfts fram inom MMRÅ 1 togs även upp av den fördjupade utvärderingen av miljömålen 2019 (FU19), vilket sedan blev underlag till regeringsuppdraget RUFS.
Åtgärden genomfördes under 2017–2018 av representanter från Sveriges geologiska undersökning (drivansvarig myndighet), Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten, länsstyrelserna samt Statens geotekniska institut. Det övergripande syftet med arbetet var att ta fram en gemensam kunskapsbild över dagens situation samt identifiera samhällets behov kring hur föroreningar på havs- och sjöbottnar i Sverige idag bör hanteras.
MMRÅ 1 redovisades år 2018.
Målbilder togs fram för olika områden och låg till grund för färdplanen för det fortsatta arbetet:
Den nationella forskningen inom förorenade sediment är omfattande, behovsgrundad och tillämpbar. Forskningen fyller successivt i de kunskapsluckor som identifieras, resultaten sprids och implementeras kontinuerligt i vägledningar och vid genomförande av utredningar och åtgärder. Att nya tekniker och arbetssätt utvecklas, prövas och utvärderas löpande bidrar till ändamålsenliga utredningar och resurseffektiva åtgärder av förorenade sedimentområden.
Ansvariga myndigheter tar fram enhetliga vägledningar och policyer utifrån rådande kunskapsläge inom området. Vägledning, stöd och information är lättillgänglig för intressenterna. Handläggare och sakägare får därmed ett fullgott stöd i arbetet med utredningar och åtgärder utifrån respektive regelverk och ansvarsområde.
Vår goda överblick över och kunskap om förorenade sedimentområdens utbredning och allvarlighet möjliggör att effektiva åtgärder kan vidtas.
De genomförda utredningarna och åtgärderna av förorenade sedimentområden har bidragit till förbättrad vattenmiljö. Dessutom har det lett till ett effektivare utredningsarbete och ett ökat antal åtgärdade sedimentområden samt även höjt kunskapsnivån.
Inom ramen för MMRÅ 2 fick myndighetsnätverket i uppdrag att arbeta vidare med att förverkliga den färdplan som utarbetats inom MMRÅ 1.
Målet med åtgärden var att öka kunskapen om förorenade sediment samt fungera som en injektion för att snabba på samt underlätta arbetet med förorenade sediment.
Parallellt med MMRÅ 2 fick myndighetsnätverket också regeringsuppdraget RUFS som täckte delar av färdplanen och som utförts parallellt.
MMRÅ 2 redovisades i januari 2023.