Start › SESAM – Sedimentsamverkan mellan myndigheter › Pågående inom SESAM
SESAM samverkar med SGF och Åtgärdsportalen kring att bygga en portfölj av exempel på genomförda åtgärdsprojekt. Varje projekt beskrivs kortfattat med avseende på till exempel föroreningar, vilka åtgärdsmetoder som använts, kostnader och andra erfarenheter. Det blir också möjligt att söka på olik åtgärdsmetoder för att hitta projekt som tillämpat dem. Projektrapporter kommer också att samlas på portalen.
I samband med att verifierande fältundersökningar genomförs av länen gör också SESAM en fallstudie där två förorenade sedimentområden med olika komplexitet och föreningssituation undersöks. Avsikten är att utveckla metodiken som håller på att tas fram för verifierande undersökningar och därmed kunna stötta länen i att genomföra undersökningarna på ett effektivt och enhetligt sätt. Drivansvarig myndighet för fallstudien är SGU och studien genomförs under 2024.
Arbete med att utveckla vägledningsmaterial i form av rapporter, webbsidor och webbinarier pågår. En rapport som beskriver hur de inledande stegen vid inventering av förorenade sediment har publicerats:
Länsstyrelseträffar och webbinarier planeras för att sprida kunskap om och samla in erfarenheter från metodiken. På Naturvårdsverkets webb ges tillsynsvägledning om inventering av förorenade sediment.
En serie rapporter med vägledning om riskbedömning håller på att tas fram som dels kommer att ta upp den övergripande processen, regler och tekniskt utförande vid bedömning av risk för spridning och effekter i miljön. En första rapport om bakgrundshalter och tillståndsbaserade bedömningsgrunder har publicerats.
Faktablad om olika ämnen och ämnesgrupper tas också fram och är tänkta att publiceras efterhand som de blir färdiga.
Provtagningar av sediment i Vättern har uförts av SGU och rapporten planeras att publiceras under 2025.